projektor multimedialny - jaki wybrać?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • barthezz1014
    Drive
    • 2010
    • 68

Zdarzyło się, że wpłacałem. Pomimo instrukcji, ,że do 30 banknotów stosowałem się do zalecenia wydrukowanego i przyklejonego na wpłatomacie, że do 10 nigdy nie miałem problemu. Ale to tylko maszyna - chyba :diabelski_usmiech
  • sew1981
    RS
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2009
    • 10917
    • Fiat

Jak w temacie. Planuje zakup projektora. Cel - czasem wykorzystanie poza domem, ale przeważnie w domu. Nie oglądam za dużo telewizji, planuje podłączyć to pod audio i filmy na tym oglądać, oraz koncerty głównie.
    Chce kupić coś z dolnej półki, moje priorytety to: sprzęt nowy, niska cena, trwałość lampy ( i cena zamiennika niska, jak padnie),jakość obrazu (oczywiście cudów nie oczekuje w dolnej półce) . Myślę o zakupie przez neta z "rtv-agd". Co myślicie czy lepiej wybrać projektor w technologii dlp czy lcd?
    Rozważam między: epsonem:

nec:

benq:

jakoś najmniej przekonany jestem do "benq"
    Co radzicie? Do filmów chyba najbardziej pasuje nec...ale epson jest w technologii lcd i ma większą rozdzielczość...hmm..nie wiem jak z cenami lamp do nich.
    Czekam na opinie wasze.

Komentarz

• PAOLO ESCO
      RS
      • 2009
      • 6626
      • Volkswagen
      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

sew1981 - dużo korzystam z projektorów i mogę powiedzieć, że jeśli powierzchnia na której będziesz wyświetlał obraz oraz warunki będą złe to najlepszy projektor okaże się do niczego…
      Epson jak najbardziej jest bardzo fajny. W pracy używam zarówno Epsona jak i Benqa oba dają radę.
      Proponuję udać się do sklepu (najlepiej z własnym laptopem) i poprosić o podłączenie do laptopa i wyświetlenie obrazu. Porównasz wtedy jakość wyświetlonych obrazów np. na uruchomionym filmie lub teledysku z obydwóch projektorów a dodatkowo sprawdzisz możliwość wprowadzania korekt obrazu co przy projektorze jak dla mnie jest bardzo ważne.
      Nie nastawiałbym się aż tak na markę.
      Wcześniej używałem Toshiby ale porównując ją obecnie do Benqa to po prostu przepaść technologiczna ze wskazaniem na Benqa. Oczywiście nowa Toshiba to klasa…ale cena też jest odpowiednia. W żadnym z powyższych projektorów nigdy nie wymieniałem lampy!
      Wystarczy pamiętać o odpowiednim schłodzeniu projektora (o ile jest taka opcja) przed wyłączeniem go z zasilania.
      PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

sew1981, ale orientujesz się, że projektor multimedialny to zupełnie coś innego niż projektor do ogólnie rzecz biorąc kina domowego? Te pierwsze zazwyczaj mocniej świecą ( kosztem kontrastu ) a te drugie najczęściej mają lepszy kontrast ( ale wymagają lepszego zaciemnienia pomieszczenia ). Przede wszystkim to dobrze by było jakbyś mógł pożyczyć od kogoś projektor ( niekoniecznie taki jak chcesz kupić, ale chociaż podobnej klasy ) i sprawdzić jak to wygląda u Ciebie. Jest to ważne, bo taki obraz to zupełnie co innego niż TV i w zależności, kto czego oczekuje, będzie albo zadowolony albo zawiedziony.
        Tak jak pisał PAOLO ESCO, ważne jest obejrzenie obrazu "na żywo" i dopiero wtedy decyzja o zakupie.
        Tak z "dziwnych" rzeczy to jeśli będziesz zastanawiał się nad DLP to sprawdź, czy nie przeszkadza Ci w oglądaniu tzw. efekt tęczy czyli widziane jakby "kątem oka" kolorowe otoczki wokół jasnych przedmiotów na obrazie. Niektórzy tego nawet nie zauważają, a inni po godzinie oglądania ( nawet na super sprzęcie za 10-15 kpln ) nie dają rady i wyłaczają
        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Purchawa
          Admin
          S_OCP Member
          • 2004
          • 8007

Proponuje poczytac: http://www.projectorcentral.com/

Ja do kina domowego wybralem Benq W1000+. Kumpel tez ma i sobie bardzo chwali.
          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• sew1981
            RS
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2009
            • 10917
            • Fiat

PAOLO ESCO, chyba się faktycznie udam do sklepu, problem jest w tym, że w trójmieście nie mogę namierzyć sklepu z projektorami z dużym wyborem. RTV-AGD sprzedaje przez neta, w sklepie mają jedną sztukę jakiegokolwiek przeważnie.
            A co do zabierania laptopa, oczywiście z lapka będe też korzystał, ale głównym źródłem obrazu bedzie stacjonarne dvd.
            Dzięki za wszelkie porady Panowie, zagłębie się w temat. DLP już w domu miałem podobnej klasy pożyczony, nawet dawał radę. A czy ktoś ma doświadczenie z LCD lampą? I jakieś porównanie do DLP?

[ Dodano: Wto 22 Mar, 11 22:08 ]
            jest promocja na tego benqa, zamówiłem go, z opinii i opisu wydaje się być ok, dobra gwarancja itp.:

Komentarz

Pracuję...